Карэліччане расказваюць пра сямейныя традыцыі святкавання Калядаў
Лілія ШАСТАК,
загадчык педыятрычнага аддзялення ўстановы аховы здароўя «Карэліцкая цэнтральная раённая бальніца»:
— Падрыхтоўку да Калядаў пачынаю загадзя, задоўга да наступлення свята. Дасканала прыбіраю хату: вымятаю і вымываю кожны яе куточак, выношу лішнія рэчы. Імкнуся шчыра захоўваць пост: гатую кашы і стравы з простых прадуктаў (бульбы, рыбы).
Абавязкова наведваю вячэрнюю службу 6 студзеня ў мясцовай царкве. Гэта дзень шчырага паста, і толькі вечарам, пасля службы, можна паспрабаваць посных страў, асноўная з іх — куцця. У нядзелю адбываецца ўрачыстая служба ў царкве, і я кожны год не мінаю важнай падзеі.
На Каляды прыязджаюць дзеці, і мы збіраемся за святочным сталом. Абавязкова стараемся наведваць бабулю і матулю ў аграгарадку Лукі. Едзем да яе, каб парадаваць хвілінамі пяшчотнай сустрэчы і пачаставаць прысмакамі. Гэтае свята натхняе на ўвесь бягучы год жыць у надзеі на Бога, на Прачыстую Багародзіцу, на Яе дапамогу ў захаванні дабрабыту, любові, спагады ў сем’ях і міру ва ўсім свеце.
Аксана БАСЮК,
метадыст аддзела метадычнай работы дзяржаўнай установы «Карэліцкі раённы Цэнтр культуры і народнай творчасці»:
— Галоўная традыцыя для нашай сям’і, якая захавалася з даўніх часоў, — зварыць куццю напярэдадні святкавання Калядаў і падрыхтаваць для родных падарункаў. Стараемся ў гэты дзень сустрэцца ўсёй сям’ёй за святочным сталом. Мы ўспамінаем, як калядавалі ў дзяцінстве, а таксама традыцыі нашых продкаў. Пад абрус клалі салому, і бабуля прапаноўвала выцягнуць саломінку. У каго яна будзе даўжэйшай, таму найбольш пашанцуе ў новым годзе. Другая мая бабуля гатавала кашу па асаблівым рэцэпце. Варыла рыс і рабіла салодкую гарбату, затым іх змешвала — і атрымлівалася куцця.
Каляды — гэта не толькі свята. Збіраецца разам уся сям’я, захоўваюцца традыцыі продкаў, абнаўляецца душа. Як работнік культуры стараюся аднаўляць і перадаваць іх маладому пакаленню. У раёне праводзяцца тэатралізаваныя прадстаўленні і фальклорныя сустрэчы.
Вядучая рубрыкі Галіна СМАЛЯНКА