30 июня — День экономиста. Анна Гурина: «За цифрами — работа предприятия»
Выбраць прафесію па душы ўдаецца многім. Улюбёны ў сваю справу чалавек поўнасцю аддаецца ёй. З гадамі прыходзяць вопыт і майстэрства — і чалавек больш упэўнена крочыць па абранай дарозе. Прыносіць карысць грамадству і мацуе свой дабрабыт.
Шлях у прафесію
Вёска Вайдацішкі, што ў Астравецкім раёне на Гродзеншчыне, лічыцца маленькай радзімай Ганны. Адтуль дзяўчына накіравалася ў вялікую дарогу пасля заканчэння школы. Для авалодвання прафесіяй свой выбар спыніла на спецыяльнасці агранамія, сакрэты якой адкрывалі ў Навагрудскім сельскагаспадарчым тэхнікуме.
Гады вучобы праляцелі хутка. Не заўважыла, як сустрэла жаночае шчасце. Пасля заканчэння тэхнікума пайшла ў водпуск па догляду за першынцам — дачкой Вольгай.
Неўзабаве разам з мужам Валерыем пераехалі на яго радзіму, Карэліччыну. Абраннік жыцця ўладкаваўся ўпраўляючым на ферму «Машэвічы», а Ганна гадавала дачку.
Пасля дэкрэтнага водпуску прыйшла на працу ў бухгалтэрыю мясцовага калгаса. Пасля дзесяці гадоў працы была пераведзена на пасаду галоўнага эканаміста.
Быць эканамістам — вельмі цікава
— Работа эканаміста, — зазначае Ганна Вацлаваўна Гурына з КСУП «Малюшычы», — гэта пастаянны аналіз гаспадарчай дзейнасці, складанне планаў і мерапрыемстваў, штомесячнае падвядзенне вынікаў работы галіны жывёлагадоўлі, кантроль за расходам гаруча-змазачных матэрыялаў і іншае. За лічбамі бачна праца людзей пры налічэнні заработнай платы: ад колькасці і якасці зробленага бачны вынікі па заробку.
Эканамісту ў гаспадарцы трэба быць свайго роду памочнікам многіх спецыялістаў сельскагаспадарчай галіны: інжынера, заатэхніка, агранома, бухгалтара. Разам плануюць задачы на будучае і абмяркоўваюць атрыманыя вынікі.
Як адзначае галоўны эканаміст, па-першае, за лічбамі бачна праца ўсяго калектыву. Першага чысла штомесячна прыходзіцца трымаць справаздачу па вытворчасці работы ў жывёлагадоўлі і раслінаводстве, аналізаваць выкананне даведзенага задання.
Па-другое, быць эканамістам — вельмі цікава. Калі ёсць добрыя вынікі, радасна паведаміць аб гэтым кіраўніцтву прадпрыемства і парадавацца за дасягненні сельскіх працаўнікоў.
Карэліччына — другая радзіма
— Я палюбіла Карэліччыну, яна стала другой радзімай, — прызнаецца субяседніца і дадае, што жыве тут трыццаць адзін год. Тут выраслі дзеці, пазнала сямейнае шчасце.
Больш за ўсё ў карэліцкім краі Ганну Вацлаваўну прыцягвае прырода — яе краявіды да глыбіні душы кранаюць сэрца. Як і працавітыя людзі, якія не цураюцца ніякай работы і ўсіх сябе аддаюць даручанай справе.
Трыццаць гадоў прайшлі хутка, але шкадавання няма, бо яны пражыты недарэмна. У вёсцы Баранавічы ёсць уся інфраструктура: школа, фельчарска-акушэрскі пункт, крама, клуб, пошта. На суседзяў таксама пашанцавала, з калегамі стараецца заўсёды ладзіць.
«На зямлі трэба працаваць, і яна аддзячыць за старанную працу добрымі ўраджаямі», — называе галоўны эканаміст жыццёвы сакрэт вяскоўцаў.
Прадаўжальнікі роду
— Маё шчасце — дзеці і ўнукі, — гаворыць жанчына. — Яны — прадаўжальнікі роду, усе надзеі ўскладваю на іх.
Дачка Вольга — тэхнолаг лёгкай прамысловасці, працуе на адным з камбінатаў горада Баранавічы, сын Павел — начальнікам цэха па вытворчасці пліткі ў прыватным прадпрыемстве сталіцы.
Галоўная радасць для жанчыны — пяцёра ўнукаў. Самаму старэйшаму Канстанціну споўнілася 14, а меншаму Яраславу — 9. Усе розныя, са сваімі характарамі, але бабуля любіць аднолькава ўсіх і заўсёды чакае ў госці. Усім ім зычыць вырасці здаровымі, і каб заўсёды быў мір і спакой на нашай зямлі.
Напрыканцы сустрэчы Ганна Вацлаваўна выказала пажаданне: каб квітнела мясцовая гаспадарка і яе працаўнікі мацавалі дабрабыт штодзённай сумленнай працай. Каб заўсёды ў людзей была праца, якая складае аснову асноў жыцця, а на стале былі хлеб і да хлеба.
Галіна СМАЛЯНКА
Фота Дзіяны МАРЦІНЕЎСКАЙ